Lamelparket

Onze producten

Onze winkels:

Al onze winkels »

Lamelparket

Lamelparket is een kant en klare parketvloer, die opgebouwd is uit drie lagen hout. Een toplaag van edelhout is verlijmd op twee kruiselings verlijmde lagen vurenhout. Hierdoor krijg je een uitermate stabiel product welke nagenoeg niet werkt. Na het leggen van het lamelparket heeft deze de uitstraling van een planken vloer. 

Lamelparket is in veel houtsoorten leverbaar. Denk hierbij aan Eiken, Beuken, Maple, Jarrah, Merbau, Ovengkol, Sapelie, Afzelia, Kersen, Jatoba en Kambala. Deze houten toplaag is afgewerkt met lak of olie. Het hout kan eerst nog worden geborsteld, verouderd, geschraapt, geschaafd - allemaal handelingen om de vloer een unieke uitstraling te geven.

We noemen de vloerdelen lamellen. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een breeddeel lamel - dit betekent dat de toplaag uit 1 breedte bestaat. Ook kan gekozen worden voor een 2-strook of 3-strook lamel. In dat geval is op 1 vloerdeel meerdere smalle delen hout verlijmd.

Het leggen van een lamelparket vloer

Meestal wordt lamelparket zwevend gelegd op een (geluid reducerende) ondervloer. Hierdoor is de vloer verhuisbaar, want er is geen vaste verbinding met de ondervloer (zandcement dekvloer of hout) gemaakt. Het lamel is alleen in de mes en groef verlijmd. Voor warmtewering, geluidsisolatie, egalisatie en vochtisolatie dient er gebruik te worden gemaakt van een speciale tussenvloer. Deze tussenvloer kan bestaan uit onder andere multifoam of platen. Bij het leggen van de vloer hoeft de kamer niet in zijn geheel ontruimd te zijn en het leggen van de vloer neemt voor een gemiddeld woonoppervlak slechts één dag in beslag.

Geluid en geluidsreductie bij lamelparket vloeren

Een nadeel van het zwevend leggen van lamelparket is dat er meer geluid ontstaat, zowel in de ruimte zelf als naar de buren. Als het parket vast wordt verlijmd is dit geluid veel minder aanwezig. Heeft u echter te maken met benedenburen, bijvoorbeeld in een appartement, dan is het zwevend leggen weer een voordeel, omdat de geluiden (met de juiste geluidsreducerende ondervloer) niet direct worden doorgegeven naar beneden liggende woonruimten.

Schuren en opnieuw oliën of lakken van lamelparket

Een lamelparket met een toplaag van 4 mm kan 2 keer opnieuw machinaal geschuurd worden, waardoor er een langere levensduur ontstaat. We adviseren om het schuren door een vakman te laten uitvoeren, want als er teveel wordt afgehaald of als het ongelijk gebeurt, dit sneller het einde van de vloer betekent. Een geschraapte of verouderde vloer krijgt na het schuren een geheel ander uiterlijk. Schuren is ook niet altijd mogelijk. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden voor uw vloer. 

Het lamelparket assortiment bij ParketGroep Nederland

Naast onze huiscollectie met prachtige kleuren en afwerkingen lamelparket hebben onze leden ook nog lamelparket van diverse merken. Het lamelparket is verkrijgbaar in diverse afmetlingen, diktes en houtsoorten. Kom gerust naar een van onze winkels en laat u voorlichten over de mogelijkheden voor uw woning.

Enkele voorbeelden van lamelparket: