Traditioneel parket - tapis

Onze producten

Onze winkels:

Al onze winkels »

Traditioneel parket - tapis

Als we spreken over traditioneel parket, dan bedoelen we een massief houten vloer welke wordt vastgelijmd en -gespijkerd aan de houten of zandcement ondervloer. Het is dus niet meer verhuisbaar. 

De houten delen zijn 6 – 10 mm dik en hebben geen mes- en groefverbinding. Er kan gekozen worden voor breedtes van 7 tot 25 cm. Traditionele vloeren zijn zeer geschikt om in een patroon te leggen. Het visgraat-patroon en blok-patroon zijn de bekendste voorbeelden. Maar er zijn meer vormen denkbaar. Meestal zijn het verfraaide varianten van de bekende vormen, waarbij er tevens vele mogelijkheden zijn voor de toepassing van banden, biezen en motieven als stervormen. Tapisvloeren kunnen alleen door ervaren parketteurs gelegd worden. Daarom wordt het ook wel ambachtelijk parket genoemd.

Het plaatsen van een tapisvloer

Op de ondervloer wodt een spaanplaat laag aangebracht. Deze tussenvloer wordt op de ondervloer gelijmd (bij o.a. zand- en cementvloeren) of geschroefd/gekramd (bij houten ondervloeren). Hierna wordt het parket erop gelijmd en gespijkerd. De spijkergaatjes worden gestopt met een ‘papje’ dat gemaakt wordt van het schuurstof van de vloer zelf, vermengd met een bindmiddel. Deze vulpasta wordt over de vloer uitgestreken en vult de spijkergaatjes en eventuele kiertjes. Hierna wordt het parket geschuurd, gepolijst en naar keuze gelakt of (in kleur) geolied.

Het resultaat is een schitterende, strak afgewerkte, unieke parketvloer die een leven lang meegaat. 

Houtsoorten voor een tapisvloer

Meer dan 20 verschillende houtsoorten kunnen verwerkt worden tot een prachtige parketvloer. Van licht tot donker, voor ieder interieur. De meest gebruikte houtsoorten zijn eiken, afzelia en wengé. Elke houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen zoals werking en slijtvastheid. Wij laten u graag kennis maken met de verschillende houtsoorten en informeren u over de kenmerken van het hout. 

Iedere vloer die we maken is uniek. In ons inspiratieboek kunt u zien hoeveel er kan met verschillende patronen en hoe we schitterende effecten kunnen creëren door verschillende houtsoorten te combineren. Wilt u een eigen ontwerp of het logo van uw bedrijf in uw parketvloer? Alles is mogelijk. De gespecialiseerde adviseurs vertellen u precies waar het ontwerp aan moet voldoen om het te kunnen opnemen in het parket.

Wij laten u graag in dit filmpje zien hoe een parketvloer wordt gelegd.

 

Voordelen Tapis 

• Zeer stabiele vloer (werkt niet of nauwelijks)
• Afwerking naar keuze
• Stille vloer (minimaal loopgeluid)
• Grote keuze in houtsoorten
• Vele patronen mogelijk

Nadelen Tapis 

• Niet zelf te plaatsen
• Kwalitatief goede ondervloer noodzakelijk
• Spijkergaatjes kunnen de eerste tijd zichtbaar zijn
• Het plaatsen van de vloer neem meerdere dagen in beslag 

 

Enkele voorbeelden van een tapisvloer: