Parket en vloerkoeling

Over ParketGroep

Onze winkels:

Al onze winkels »

Parket en vloerkoeling

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerkoeling en -verwarming in combinatie met een houten vloer. In landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en in de Scandinavische landen wordt al jaren met nagenoeg alleen vloerverwarming gewerkt. Ook in ons land zien steeds meer mensen de voordelen van vloerverwarming en vloerkoeling ten opzichte van de conventionele manieren van verwarmen. (zoals bijvoorbeeld met een radiator)

Vloerkoeling wordt nu nog vooral in nieuwbouwwoningen en in energieneutrale woningen toegepast. Het is een comfortabele, energiebesparende en 'onzichtbare' manier om uw huis op de gewenste temperatuur te houden. Door de koude vloer (watertemperatuur niet kouder dan 18  ̊C) wordt aan de lucht in het vertrek warmte onttrokken. Het effect van vloerkoeling is te vergelijken met de zomerse koelte in bijvoorbeeld kerkgebouwen, waar sprake is van dikke, massieve wanden en vloeren, die door hun eigen massa een ‘koudeaccu’ vormen.

Wij krijgen geregeld vragen van onze klanten over deze manier van koelen. Kan dit wel als ik een houten (parket)vloer heb?

Ja! Dat kan.

In een woning met vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling wordt voor een houten vloer, het gehele jaar door, de optimale comfortabele conditie geschapen.

Zoals u vast weet, is hout gevoelig voor wisselingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Samengesteld parket, zoals lamelparket of duoplank, is hier minder gevoelig voor dan massief houten planken. Ook zijn bepaalde houtsoorten ‘nerveuzer’. Laat u daarom goed informeren of de door u gekozen vloer wel geschikt is voor vloerkoeling en vloerverwarming.

 

Om probleemloos van uw houten vloer te genieten, zijn er enkele eenvoudige richtlijnen:

1. Kies voor een houtsoort die redelijk goed bestand is tegen wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

2. Hoe dunner de vloer, hoe hoger het rendement.

3. Ons advies is om de vloer vast te verlijmen op de ondervloer. Mocht u toch kiezen voor het zwevend leggen van uw vloer, kies dan voor een speciaal ontwikkelde ondervloer voor optimaal rendement.

4. Kies voor een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in uw woning stabiel te houden.

5. Zet nooit zomaar uw vloerverwarming helemaal uit of vol aan. Er is een opstookprotocol en afkoelprotocol, waarbij de temperatuur in stapjes van 5 graden per dag wordt aangepast.

6. Door de afkoeling van een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid zou theoretisch condensvorming kunnen ontstaan. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de aanvoerwatertemperatuur te regelen aan de hand van de relatieve luchtvochtigheid. Dit kan op twee manieren: door sensoren in de ruimte of door een sensor op de koeler. Het beste rendement wordt behaald als de relatieve luchtvochtigheid via sensoren in de ruimte wordt gemeten.

Als zomers de relatieve luchtvochtigheid aanhoudend te hoog blijft, wordt de vloerkoeling automatisch uitgeschakeld, tenzij er voorzien is in een luchtontvochtiger.

De parketspecialisten van ParketGroep Nederland hebben de kennis in huis om uw vragen te beantwoorden. Heeft u een vraag over vloerkoeling? Dan kunt u terecht bij de parketzaak in uw buurt!